Over mij

Ik ben Brigitta Santegoeds
Beeldend Kunstenaar

Mijn kunst laat zien hoe het met me gaat en waar ik van droom. Door de noodzaak om iets uit te drukken zonder er woorden voor te hebben, ontstaan kleuren, vormen en verhalen op het doek. Ik begin zonder vooropgezet plan. Door te schilderen, vallen zaken op hun plek.

Kunst maken is vrijheid. Het is mijn tweede natuur waarin ik me constant ontwikkel. Een ontwikkeling die nooit stopt en die ik graag deel met anderen. Bijvoorbeeld met de cliënten van zorgorganisatie Sevagram of met jongeren tijdens een workshop als zzp’er cultuureducatie bij cultuurhuis SCHUNCK.

Opleiding

’94 – ’99

Academie Beeldende Kunsten in Maastricht
Richting Monumentale Vormgeving

’05

Ondernemingstraining voor Kunstenaars te Amsterdam.
MTA ( Memo Training Amsterdam)
Richting Ondernemen is een kunst. Kunst is ondernemen.

’09 – ’10

Academie Beeldende Kunsten in Maastricht
Docent Beeldende Kunst en Vormgeving 

 

pallone 079 kopie

Tekenen & Kleuren

Je leest het op de meeste pagina’s van kunstenaars: ik was als kind altijd al aan het tekenen en kleuren. Ik haalde er hoge cijfers voor op de middelbare school en dacht aan de Kunstacademie. Maar mijn ouders vonden de verpleging een verstandigere keuze en daar luisterde ik toen nog naar.

Na mijn scheiding besloot ik te gaan doen ‘wat ik het allerleukst vond’. Naast mijn baan in de verpleging met onregelmatige uren ging ik drie avonden in de week naar de Academie. Soms reed ik rechtstreeks van het klaslokaal door naar de nachtdienst. Een zware investering, maar absoluut de moeite waard, ik vond het fantastisch.

Blauw

Ik koos voor schilderen en fotografie. Ik houd van kleuren en kan me het beste uiten met kleuren. Mijn kracht zit in de kleuren. Als ik op de Kunstacademie in zwartwit moest werken, voelde dat als een straf. Mijn witte doeken maakte ik altijd meteen blauw. Het wit deed me aan mijn verpleegstersuniform denken en daar liep ik al de hele dag in rond.

In het theater bij Youp van ’t Hek werd ik ooit overrompeld door zijn blauwe decor, die kleur had impact. De achtergrond van mijn schilderijen is niet meer altijd blauw, maar je ziet de kleur wel terug in alles wat ik maak. En de achtergrond van mijn schilderijen is nog steeds nooit wit.

Just-a-lemontree
Seven

Intuitie & Beleving

Ik schilder vanuit mijn gevoel, gebruik mijn intuïtie. Moesten we op de Academie een model tekenen, kon het best dat ze op mijn doek een groen gezicht kreeg of blauw haar. Dat was hoe ik het model dan beleefde.

Behalve van kleuren, houd ik van patronen, zoals je ze ook vaak in stoffen en tapijten en op tegels ziet. Inspiratie haal ik overal vandaag. Het is vaak een gevoel, opgeroepen door een voorwerp, een persoon of een landschap, dat me aan het schilderen zet.

Bomen

Sinds 2005 schilder ik bomen. Bomen verbeelden mensen voor mij, mensen die hun takken uitstrekken naar anderen. Ik herken bomen in mensen en mensen in bomen, hoe ze lopen, hun houding, hun trots.

Vaak schilder ik drie bomen die staan voor mijn oma, mijn moeder en mezelf. Er zitten verhalen in van de zoektocht naar mijn biologische vader, van het ‘achterlaten’ van mijn oma toen ik met mijn moeder naar Limburg verhuisde, van bijzondere momenten in mijn leven.

Als je een van mijn schilderijen koopt, wordt het jouw verhaal. Ik ben blij als mijn werk je raakt en een mooie plek krijgt in je huis of op je kantoor.

Under-the-red-tree

Het gaat niet om wat je ziet, maar hoe je het ziet.

Wil je een kijkje nemen in mijn atelier? Sparren over kunst en onderwijs?

Of ben je geïnteresseerd in één van mijn schilderijen?

Studio Brigitta Santegoeds

House of Colors
Huskensweg 17b
6412 SB Heerlen